25 éves jubileumát ünnepelte a Gödöllői Városi Fúvószenekar

2016. november 12-13-án két estén, két koncerttel ünnepelték fennállásukat a Grassalkovich Kastély Lovardájában a Gödöllői Városi Fúvószenekar tagjai és karmesterük Ella Attila. A hangverseny első felében koncertfúvós darabokat  hallhatott a közönség: Fucik: Attila- indulóját Rossini: Tolvaj szarka nyitánya követte, majd Balázs Árpád: Cocertino c. darabja csendült fel. Ezt követően Jacob de Haan: Virginia című darabja következett, Az első félidőt Hidas Frigyes: Festive  Music című darabja zárta. A második részben a könnyebb műfajból hallhattunk egy színes ízelítőtt: Lehár: Arany-Ezüst keringőjét, Joe Zawinul: Birdland-jét, egy Ray Charles  egyveleget,a Rocky c. film zenéjét valamint a Jon Bon Jovi Rock Mix válogatást.

Gödöllőn az 1950-es évek végén alakult meg az első fúvószenekar. Az együttes vezetője és karmestere Völgyi Ernő harsonaművész a Budapesti MÁV Szimfonikus tagja volt. 1973-tól a zenekar tagjai az akkor megalakult zeneiskola növendékeiből kerültek ki. Völgyi Ernő távozását követően a több mint 20 éves múlttal rendelkező zenekar az 1980 -as évek elején felbomlott.

A Gödöllői Fúvószenekar 1991-ben alakult újjá a helyi Chopin Zeneiskola keretein belül, Ella Attila rézfúvós tanár szervezésében. 2001-től önállósult a zenekar és 15 éve Gödöllő Város kiemelten támogatott művészeti csoportja. A város kulturális és zenei életének aktív résztvevői.

1997-ben  A IV. Országos Zeneiskolai Zenekarok Versenyén  III. helyezést értek el.

1999-ben A németországi Rastattban vettek részt a XXI. Eurotreff Nemzetközi Zenei Fesztiválon, melyet a német rádió és televízió is közvetített.

Számos külföldi országban öregbítette már a zenekar a magyar fúvószenekari kultúrát : Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ausztria, Belgium, Olaszország, Szlovénia, Horvátország.

Az együttes 2001-ben, 2006-ban, és 2011-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség tagjaként minősítő hangversenyen szerepelt nagy sikerrel, „C” felsőfokban koncertfúvós és szórakoztató show zene kategóriában kiemelt arany minősítést kaptak.

2000 –ben  megkapták a “Gödöllõ Kultúrájáért” díjat.

2002 – Ella Attila karmester személyesen is megkapta a “Gödöllõ Kultúrájáért” kitüntetést.

2008 –ban a Gödöllői Városi Fúvószenekar az  I. Országos Sárvári Fúvószenekari Versenyen felső „C”kategóriában I. helyezést ért el, valamint “Egy magyar induló legjobb előadásáért” járó különdíját is megkapták.

2013-ban ismét részt vettek a Sárvári Fúvószenekari Versenyen és ismételten  I..helyezést értek el, valamint Ella Attila kapta meg” Legjobb Karmester” díját.

2015-ben a lengyelországi Bielsko –Biala-ban megrendezett ,, Zlota Trabka” (Arany trombita) Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen „Ezüst diplomát”, azaz II. helyezést kaptak, és további két külön díjat is sikerült megszerezniük: a ,,Legjobb külföldi együttes” díját, valamint Ella Attila  a ,,Legjobb Karmester” díját.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..