Hírek

Közös koncerttel zárult a pápai fúvósfesztivál

Pápa Város Fúvószenekara újjáalakulásának 70. jubileuma alkalmából a négy napos nemzetközi fúvósfesztivál záró estéjén közös koncerttel tették még emlékezetesebbé a rendezvényt. Az elmúlt néhány napban láthatták és hallhatták az érdeklődők, hogy milyen ereje is van a határokat átívelő zenének. Több országból érkeztek fellépők, hogy közösen ünnepeljék Pápa Város Fúvószenekarát, belecsempészve saját hazájuk muzsikájának dallamait is. A négy nap során fellépett Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, a hollandiai ProjectChoir Kampen, az olaszországi Banda Musicale Cittá di Staffolo, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, valamint a finnországi Puhallinorkestri Mansetti.

1d02e160275c165367384c159da48bdb

Szinte megtelt a Fő tér a fináléra

A szombat esti koncert nyitányaként Horváth Adrián Fohász című művét, illetve a zenekarok közös előadásában John Williams- Steve Sykes: Olimpic Spirit című számát hallhatták, melyet a szerzők az 1988-as szöuli olimpiára komponáltak. A záró koncert különlegessége az volt, hogy minden számot másik karnagy vezényelt.

Horváth Adrián karnagy elmondása szerint nagyon jól sikerült a négy napos program.

– Az együtt zenélés volt a lényege a fesztiválnak. Ez olyan különlegesség volt, ami elég ritka az országban, mert több mint 250 zenésszel játszottunk. Mi nemcsak meg akartuk hallgatni egymást, hanem együtt dolgozva létrehozni egy finálét. A négy nap során sokat tanultunk egymástól, miközben töltődtünk. Reméljük, a meghívott csoportok is jól érezték magukat, igyekeztünk a fellépések és a műhelymunka mellett szórakozni, várost nézni és rengeteget beszélgetni – mondta a karnagy, aki hozzátette, nagy kihívást jelentett a közös koncertre való felkészülésre, melyre minden zenekar otthon gyakorolt már. Az énekkarnak sem volt könnyű dolga, hiszen 250 zenészt kellett „túl” énekelni. Elmondható, a zene a közös nyelv, még akkor is, ha sokszor nem értettük meg egymást, a zene mindenen átsegített őket.

Mógor-Schmidt Katalintól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a meghívott vendég csoportokkal kiváló kapcsolatot ápolnak, örülnek, hogy minden elfogadták a felkérést.

– Szerintünk jól sikerült a fesztivál. A fő szempont az volt, hogy ne egy szokványos fúvószenekari fesztivált tartsunk. Különös hangsúlyt helyeztünk arra, hogy többet adjunk, mind egy átlagos találkozón. Úgy gondoltuk, hogy ha apróbb elemeket hozzáteszünk, még emlékezetesebb lesz a fesztivál. Csináltattunk kendőt és karszalagot, amit mindenki hazavihet, de a legyező formájú műsorfüzetet is szívesen elteszik. Az olasz csoport a Fő téri molinókat elkérte, hazaviszik, s a zeneiskolájukban kiteszik emlékül – mondta az elnök, akik hozzáfűzte, köszönetét fejezi ki Pápa Város Önkormányzatának, a segítőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál sikerességéhez.

Áldozó Tamás polgármester gratulált Pápa Város Fúvószenekarának, akik elérték azt a legmagasabb szintet, amit amatőr csoport elérhet. A kemény munka mellett rengeteg nemzetközi kapcsolatot építettek ki, sok helyen jártak már.

– Úgy gondolom, hogy a szorgalom és a tehetség, az alkotás megélésének öröme és a kitartás az okai annak, hogy a város olyan fúvószenekarral büszkélkedhet, aminek messze földről is csodájára járnak. Nagyon jól sikerült a négy napos ünnep, úgy gondolom, maradandó élményben részesültünk mindannyian – mondta a polgármester.

A meghívott zenekarok a néhány nap során megismerkedtek városunkkal, s egybehangzóan elmondták, nagyon jól érezték magukat, kiváló ötletnek tartják a közös ünneplést, s remélik, hamarosan újra találkozhatnak, s csinálhatják újra a fesztivált.

afb962ebf9148ab63e2677b3caba6182

A négy napos fesztivál fő szervezői: Gabnai Attila, Horváth Dorina, Scmidt Orsolya és Mógor-Schmidt Katalin

A nem mindennapi zenei alkalomra szinte teljesen megtelt a Fő tér, 250 külföldi és magyar zenész szórakoztatta a közönséget. A nemzetközi fesztivál záró estjén klasszikus darabok mellett olyan előadók dalai is felcsendültek, mint a Queen, vagy az ABBA. A több mint egy órás hangversenyt stílszerűen az ABBA együttes egyik közismert és kedvelt dala, a Thank you for the music zárta. A koncert után fergeteges utcabál várta a jelenlevőket, melyen a Friends zenekar játszott, s a fesztivál főszereplői és részesei felszabadultan együtt bulizhattak, táncolhattak.

Forrás: http://www.papa-ma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..