Dél-Pest megyében összevont fúvószenekar alakult

dpk10

Először mutatkozott be a Dél-Pest megyei koncert fúvószenekar, melynek tagjai:

Abony, Albertirsa, Cegléd, Nagykáta, Pilis és Tápiógyörgye fúvószenekarainak tagságából, zenetanáraiból és karmestereiből állt össze.

Négy évvel ezelőtt, Varga Gábor (Kakas) és Orosz János, egy program után, kellemes sörözgetés mellett meg akarták váltani a világot. A beszélgetésük folyamán felmerült többek között az a téma is, mely nem csak a helyi és környékbeli fúvószenekarokat érinti, hanem országos tendencia, miszerint utánpótlás hiánnyal küszködnek a zenekarok. Sajnos a mai fiatalokat közel sem érdekli annyira a fúvószenekari élet, mint régebben, megfosztva önmagukat rengeteg fantasztikus élő és nem virtuális élménytől. Ez a helyzet problémát jelent arra nézve is, hogy nívós hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken, nem tudnak kiállni a létszám hiány miatt a zenekarok, nem tudnak ez által szerepelni és megmérettetni magukat. A probléma áthidalására jött az ötlet, hogy hozzanak létre a környékben működő fúvószenekarok tagjaiból egy összevont zenekart, mely méltóképpen tudja képviselni a magas szintű fúvószenét és Dél-Pest megyét. Kakas hirtelen és tragikus halála egy pillanatra megrekesztette az ötletet.

Tavaly nyár elején Tápiógyörgyén volt egy fúvós zenekari fesztivál. A szabadidőben, Perneczky Gábor és Orosz János, felelevenítették az ötletet, melyet aztán tettek követtek! Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a fúvószenekarok karmestereinek, hogy lehetővé tették zenekaraik tagjainak, hogy 2018.október 14-n a ceglédi Kossuth Művelődési Ház színháztermében színpadon ült, az összevont zenekar. Óriási köszönet jár a háttér munkában résztvevőknek, a zenekar vezetőségének, a nem kevés munkáért!

A Dél-Pest megyei koncertfúvós zenekar célja a magas szintű fúvószenekari darabok színvonalas előadása, mely örömöt, tudást és kihívást jelent mind a zenekari tagság, mind pedig a közönség számára. Lehetőséget ad arra, hogy a már említett hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken a megyét képviselve fellépjenek.

 A zenekar működése nem állandó. 1-1 komoly felkérésre, programra hivatott a megye színeiben fellépni.

A kezdeményezés nem egyedülálló! Bízunk abban, hogy a bemutatkozó koncert sikerén fellelkesülve lesz folytatása, támogatottsága a munkának, és meghatározó színfoltja lesz Dél-Pest megye kulturális életében ez a zenekar!

Tisztelettel:

A zenekar művészeti vezetője és karmestere: Orosz János, az albertirsai Gerje-Party fúvószenekar karmestere.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter