Egyre magasabb szintet képvisel a Dombovári Ifjúsági Fúvószenekar

09
Kiszler András trombita-tanár, fúvószenekari karnagy munkáját az elmúlt hetekben több díjjal ismerték el. Az általa vezetett Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar harmadik alkalommal szervezett minősítő koncertet, ahol C kategóriában kiemelt arany minősítéssel jutalmazták őket, és megkapták a Magyar Fúvós­zenei és Mazsorett Szövetség Nívó-díját is. Majd a Városi Gálán Elismerő Díszjelvényt vehetett át vezetőjük.

Kiszler András Szekszárdon kezdett belekóstolni a zene világába, szülei pedagógusok, nagyapja kántor-tanító volt. A családi példák meghatározták pályaválasztását.

– Gitározni szerettem volna, azonban Szily Lajos akkori igazgató a fúvós hangszerek felé irányított, ezt követően Kovács Zsolt tanított trombitálni. Még nem voltam tízéves, amikor bekerültem a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekarba – emlékszik vissza a kezdetekre. Az alapfok után a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán négy meghatározó személy egyengette karrierjét: Solymosi Péter, aki jelenleg a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitaművésze, dr. Palotai István Liszt-díjas trombitaművész, Neumayer Károly Liszt-díjas karmester és prof. dr. Ronald Johnson, az iowai egyetem professzora. A fúvószenekari karnagydiplomát 2007-ben szerezte meg.

Több ízben részt vett a Győrben kétévente megrendezett Hidas Frigyes Nemzetközi Karmester Kurzuson. A továbbképzést dr. Marosi László, a Florida Állami Egyetem zenetudós professzora vezeti, akitől nagyon sokat tanult. A fúvószenekari munkában rengeteg tanácsot, biztatást kapott Szabó Ferenctől és Markovics Gábortól, akik a hazai fúvószenekari szakma elismert képviselői.

Egy álláshirdetés folytán, 2006-ban került Dombóvárra és kezdett a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában tanítani. Az akkor negyventagú zenekarral a 2006/2007-es tanévben kezdett el foglalkozni. A repertoár folyamatos bővítésével, a komolyzene mellett az igényes könnyűzenei darabok választásával és hosszú évek alázatos munkájával sikerült eljutni a jelenlegi sikerekhez. A zenekarban egyre több olyan növendék van, aki a zenei pályát választotta, és valamikor az alapfokú művészeti iskola falai között tanult.

Kiszler András szerint a siker kulcsa a jó csapatmunka

Kiszler András úgy véli, sokat fejlődtek az elmúlt években. A minősítő hangversenyeken egyre magasabb szintekre jutottak el, emellett számos hazai és nemzetközi versenyen értek el szép helyezéseket: Pécsen, Schladmingban, Balatonföldváron és Ságváron. Eddigi pályafutása során hét tanítványát készítette fel zenei pályára. Öten trombitán, ketten vadászkürtön játszanak. Közülük már többen is bizonyították tudásukat országos és nemzetközi versenyeken egyaránt. A zenetanár azt vallja, az eredmények és elismerések csak akkor jönnek, ha csapatban dolgoznak. Ennek a csapatnak tagjai a zenészek, a kollégák, a közönség és nem utolsó sorban a saját családja, amely rengeteg áldozattal segíti a munkáját.

Forrás: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyre-magasabb-szintet-kepvisel-az-ifjusagi-fuvoszenekar-1603678/

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter