Fergeteges hangulatú koncert Pápa Fő terén

Péntek este folytatódott a négy napos fesztivál, mellyel Pápa Város Fúvószenekara alapításának 100. évfordulóját ünnepli. És mivel egy ilyen eseményt nem jó „egyedül” ünnepelni, ezért társakat is hívtak az ünnepre. Egyrészt természetesen a közönséget, de hívtak zenésztársakat is. Nem csak a kerek évforduló miatt fontos ez az év. A zenekar múltja, történelme és a város lakóinak szeretete, támogatása egyfelől óriási öröm, másfelől viszont hatalmas felelősséget ró a zenekar tagjaira. Hiszen évtizedek hagyományait és értékeit kell megőrizni, miközben fontos cél a szakmai fejlődés mind a klasszikus, mind a show jellegű előadásokban. Ezeket a gondolatokat ötvözve született meg a “Csináljuk a fesztivált!” című négy napos koncert-sorozat 2 évvel ezelőtt. Nem a hagyományos értelemben vett nemzetközi fúvósfesztivál ez.

Sokan voltak kíváncsiak a péntek esti koncertekre. A zenekar célja az volt, hogy valóban közösen zenéljenek barátaikkal, akik több országból érkeztek hozzánk. Hiszen közös a nyelv – a zene nyelve. De még mielőtt a nagy közös koncertre sor kerülne, tegnap este is önálló koncerttel szórakoztattak bennünket a résztvevők. A szombati nagy koncertet a hét folyamán közös munka előzi meg, a zenekarok és kórusok szerdától péntekig együtt dolgoznak, próbálnak. Így válik ez a fesztivál egy szakmai fejlődéssel egybekötött négy napos ünneppé. Kihívás ez a zenekaroknak, akik minden művet más karnagy vezényletével adnak elő, és tanulás ez a karnagyoknak, hiszen egymás technikáit leshetik el, hasznos eszmecsere és tapasztalat lehet ez mindenkinek.

A pénteki napot Pápa Város Fúvószenekarának nagy sikerű újévi show-jának műsora zárta. A zenekar tegnap esti koncertjére énekeseket is hívott, akik a zenekarral együtt időutazásra invitálták a közönséget a 40-es, 50-es évek Amerikájába. Az első zeneszámból már bizonyára tudhatták, hogy péntek este a Grease című film betétdalait hallhatták a fúvósoktól. Az elhangzó számokat Horváth Adrián hangszerelte. A film, melynek írói Jim Jacobs és Warren Casey voltak, az azonos című musical alapján készült. A filmvásznon először 1972-ben láthatták a nézők.

Az est énekesei: Ress Hajnalka és Solti Ádám voltak.


Ress Hajnalka és Solti Ádám nagy örömmel dolgozott együtt a zenekarral. Mógor-Schmidt Katalin, az egyesület elnöke, az eddig eltelt koncertek kapcsán elmondta, nagy örömükre, minden zenekar szívesen vette a felkérést, s jött el Pápára, hogy együtt ünnepeljenek. A próbák jól sikerültek, mindenki felkészült a kiadott művekből, összecsiszolódtak, úgyhogy nagy lelkesedéssel és izgalommal várják a szombat estét.

A koncertekre a nézőtér pillanatok alatt megtelt, s együtt tapsoltak a fülbemászó dallamok felcsendülése után a hangulatos nyári naplementében a résztvevők és az érdeklődő közönség.

A fúvósfesztivál szombaton folytatódik. Amennyiben az idő ezt nem engedi, akkor a záró össz-zenekari koncert helyszíne a Városi Sportcsarnok lesz. Szombaton a fesztivál zenekarai, kórusa, és szólistái együtt adják elő az ABBA- Show legsikeresebb dalait, melyeket a karnagyok felváltva dirigálnak majd. Aki tehát egy maradandó zenei élménnyel szeretne gazdagodni, azt várják ma, a Csináljuk a fesztivált! záró koncertjén, valamint az azt követő utcabálon.

Babos Petra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..