Kultúrházak éjjel-nappal

FELHÍVÁS

A 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal program meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnerünk a Cseh Tamás Program, a Hagyományok Háza, a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet és támogatóként az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Célunk a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. 2016-ban a fő hangsúlyt az élő zenére kívánjuk helyezni, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a közösségi művelődési intézmények és közösségi színterek meghatározó szerepet töltenek be a hangszeres és énekes könnyű-, komoly- és a népzene társadalmi, közösségi bázisának folyamatos szélesítésében, az együttesek, csoportok működési feltételeinek és szakmai hátterének biztosításában. Az egész országot érintő akcióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal továbbá arra kívánjuk ráirányítani a figyelmet, hogy közel 80 millió fős látogatottságával a művelődési házak, közösségi színterek a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon.

Kérjük a közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézményeket és szervezeteket, önkormányzatokat csatlakozzanak a felhíváshoz! Szervezzenek programokat a három nap bármelyikén vagy akár mindhárom napon (2016. február 5-7.)! Kérjük, hogy minél színesebb, igényesebb programokat szervezzenek, építsenek településük, térségük közösségeinek aktivitására, és lehetőségeik szerint élő zenei program is szerepeljen a kínálatban! Természetesen ez csak ajánlás, bármilyen közösségi program szervezhető!

Javasolt programtípusok:

  • élő zenei programok: könnyű-, nép-, komolyzenei koncertek; kórusok, zenekarok nyílt próbái; hangszerbemutatók, zenei „beavató” foglalkozások, nyílt zeneiskolai órák, hangszeres zene, illetve énektanítás kezdők és haladók számára;
  • közösségi programok: farsangi mulatságok, hagyományok bemutatása, „megélése”; táncházak; élő zenével társított kézműves bemutatók és játszóházak; szabadidős programok; alkotó- és civil közösségek nyílt foglalkozásai, bemutatkozásai,
  • közösségi beszélgetések és tervezések – javasoljuk, hogy ennek téma legyen az, hogy miként állhat a szervező művelődési ház, közösségi színtér, szervezet, illetve a település vezetése, egésze (még hatékonyabban) az élő zene szolgálatában,
  • képzési lehetőségek bemutatása: szakkörök nyílt foglalkozásai, ismeretterjesztő előadások – különös tekintettel az idei fő témára, az élő zenére,
  • gasztronómiai programok: farsangi fánk és hungarikumok, sütemények készítése, bemutatása, versenye – javasoljuk, hogy e programok mellől se hiányozzon az élő zene,
  • kiállítások: képző-, fotó, népművészet – kiemelt témaként ajánljuk a kiállítások kapcsán is az élő zenét,
  • a közösségi művelődés társadalom- és gazdaságfejlesztő hatásait bemutató események: közösségfejlesztési, felzárkózási, tehetséggondozási és egyéb programokat bemutató fotókiállítás, rövidfilm bemutató, kreatív termékek kiállítása, vására, szakmai beszélgetés – különös tekintettel a zene közösségformáló és személyes fejlesztő hatására, továbbá annak bemutatására, hogy a zene a társadalmi felzárkózás egyik kiváló eszköze is lehet.

Határon túli magyar szervezetek jelentkezését is várjuk!

A programhoz kapcsolódó pályázati felhívások:

Célunk az, hogy lehetőséget adjunk egyéneknek és kreatív műhelyeknek arra, hogy alkotó módon járuljanak hozzá a program sikeréhez, a közösségi művelődés megújításához és az élő zene népszerűsítéséhez.
1. Könnyűzenei helytörténeti pályázat (a Cseh Tamás Program együttműködésében)
2. Fotó pályázat
3. Szakmai innovációs pályázat: az élő zene közösségformáló lehetőségének új formái

Jelentkezés és regisztráció a programban való részvételre, illetve a részletes pályázati kiírások www.kulturhazak.hu oldalon.

Az intézmények és eseményeik regisztrációjának kezdete: 2016. január 11. A regisztráció határideje 2016. február 1. Kérjük a programhoz csatlakozókat, hogy mielőbb töltsék fel eseményeiket! Kiegészítésre, módosításra ezt követően is van lehetőség.

A Cseh Tamás Program azzal is hozzájárul a 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal program sikeréhez, hogy biztosítja az „Induló előadók” alprogramja keretében 2014-ben támogatott együttesei fellépését azokon a helyeken, ahol a technikai feltételek, a hangosítás biztosított.

A Cseh Tamás Program azon intézmények, szervezetek számára tudja e lehetőséget biztosítani, amelyek 2016. január 25-ig feltöltik programjukat, s koncert igényüket külön jelzik az informacio@kulturhazak.hu e-mailben. Az e lehetőségben részesülő intézmények a Kultúrházak éjjel-nappal program együttműködő partnereinek egyeztetése keretében kerülnek kiválasztásra.

További információ kérhető az informacio@kulturhazak.hu e-mail címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..