A MAFUMASZ 30+1 éve

szövetség_logo

Összefoglaló a 30+1. évi jubileumi küldöttgyűlkésről

2021. 08. 06-án tartotta jubileumi küldöttgyűlését a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség. A napirendi pontok előtt Szücsné Posztovics Ilona köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte többek közt Tatabánya Város Fúvószenekarának értékét, ami a nap folyamán a „Százan fújják” koncerten meg is mutatkozott, valamint megköszönte Szabó Ferenc elnök úr munkáját is.

Szabó Ferenc - Elnök

Az első napirendi pontban a 2020. évi szakmai tevékenységről és gazdálkodásról szóló beszámolókat hallhattuk. Szabó Ferenc elnök úr és Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök asszony beszédében egyaránt elmondta, nehéz éven vagyunk túl, hisz’ mindannyiunknak be kellett csukni a kapukat. Az online tér viszont lehetőséget adott a virtuális találkozásra, a közösség életben tartására. Az elnökség is az online térben ülésezett, melyek közül kiemelkedik az ifjúsági zenekarok vezetőivel tartott megbeszélés. Ennek folyományaként 2021 júliusának elején, Városlődön az ajkai, a devecseri és a balatonfüredi zeneiskolák ifjúsági zenekaraival megvalósult egy szakmai találkozó, ami a remények szerint a jövőben folytatódni fog.
Szó esett a fúvószenekarok minősítéseseiről is, amiknek színvonala folyamatosan emelkedik. Elnök úr külön köszönetet mondott az elnökség tagjainak, amiért a szövetség egyre összetartóbb közösséggé és szakmai fórummá kovácsolódik, valamint megköszönte Kókai Dóra munkáját a pályázatok megírásában.
2020. január-februárjában az újévi és farsangi hangversenyek még megvalósulhattak. A következő rendezvény a nagy bezártság után a 2020. július 5-i „Újra Miénk a Tér!” volt, de az újabb vírushullám érkezésével ismét megállt az élet. A jövőben a továbbképzések folytatódnak, valamint egyes rendezvények is akkreditálhatóvá válhatnak.

Dr. Tóthné Rozsályi Judit miután köszöntötte a szép számban megjelent küldötteket, egy gondolattal csatlakozott az előtte szólóhoz, ez pedig a fiatalok megnyerése és beépítése a fúvós és mazsorett közösségekbe. A fennálló járványhelyzet miatt a szokásos 10 fesztiválból egyet sikerült megtartani, valamint 6 jubileumi rendezvényből 3 került csak megrendezésre. Az „Újra Miénk a Tér!” elnevezésű programon az ország több városában több száz mazsorett ünnepelte fúvószenekarokkal, hogy újra együtt lehetnek és „újra foroghat a mazsorettbot”.
A mazsorettoktató képzés és a szekcióülések is az online térbe költöztek, melyekből az előbbi nagy kihívást jelentett. A minősítésektől az ismert helyzet miatt minden együttes visszalépett. A képzések talán szeptembertől újra elindulhatnak. Végezetül köszönetet mondott az oktatóknak, a segítőiknek a fesztiválok megrendezéséért, az elnökségi tagoknak támogató munkájukért.

Dr. Tóthné Rozsályi Judit - Alelnök

A pénzügyi beszámolóban elhangzott, hogy a szövetség anyagi bázisa stabil, ami megnyugtató és sikeres működés biztosít. Ezt Dr. Friedrich András az ellenőrző bizottság elnöke is megerősítette. Ennek köszönhetően tudja a szövetség támogatni tagszervezeteit, pl. fesztiálok díjazásaiban, zeneszerző pályázatok támogatásában. Ide tartozik, hogy a szövetség új fesztivál helyszíneket keres, valamint új kiadványokat tervez, ezek mind azt mutatják, hogy sikeres és folyamatosan fejlődő a MAFUMASZ pénzügyi helyzete. Tokajban például készülőben van egy fúvószenei és mazsorett fesztivál, melynek szervezői a megvalósításhoz kérték a szövetség szakmai segítségét, illetve készülőben vagy egy befúvási gyakorlatokat tartalmazó kiadvány (Farkas Tamás, Markovics Gábor, Szabó Ferenc, Szilágyi Miklós és Szücs Krisztián szerkesztésében), melyet néhány héten belül a MAFUMASZ tagjai használatba vehetnek. Ez első sorban gyermek és ifjúsági zenekarok számára készül, de hasznos lehet a felnőttzenekarok próba eleji összehangolására is.
Ezek után az újonnan jelentkező együttesek tagfelvételi kérelmének elbírálása következett. A küldöttgyűlés egyhangú szavazása után a MAFUMASZ a Solti Ifjúsági Fúvószenekart (karnagy: Fuchs Attila) valamit a Szinergia Mazsorett és Tánc Stúdiót (művészeti vezető: Szigetiné Szikszai Fanni) köszönthette tagjai közt.

Balázs Árpád

Negyedik napirendi pontként következett Balázs Árpád alapító elnök megemlékező és köszöntő beszéde, melyet jól összefoglal a beszéd első mondata: „Szép küldetés volt.”

Végezetül következett a 2020. évi díjak átadása:
A Kiskőrösi Mazsorett Együttes Nívódíjban részesült, művészeti vezető Gmoser György.
Dr. Varga Zita lett a 2020. év Ifjú Tehetség Díjasa.
Apáthy Árpád részére a MAFUMASZ Életmű Díjat adományozott.
Neumayer Károly a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar egykori karnagya és a Pécsi Egyetem professzora szintén Életmű Díjban részesült.
Fazekas Mihály a Nyírbátori Koncert Fúvószenekar karnagya Auth Henrik Díjat kapott, melyet 2021. augusztus 21-én vehetett át a XI. Nyírbátori Fúvószenei Találkozó alkalmával.
Szilágyi Péter részére a szövetség posztumusz Hidas Frigyes Díjat adományozott.
Később, a küldöttgyűlést követő „Százan fújják” térzenén Szabó Ferenc elnök úr munkája elismeréseként Nívódíjban részesült.

A hozzászólások alkalmával Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök asszony mondott köszönetet Szabó Ferenc elnök úrnak mondott köszönetet munkájáért, az együtt dolgozásért, valamint személyesen azért, hogy felébresztette az alvó fúvószenekarokat, és életet lehet ezekbe az együttesekbe. Emiatt újra olyan létszámmal tud működni a szövetség, ami országosan óriási dolog és elismerés, ami elnök úr irányítása nélkül nem jöhetett volna létre. Külön köszönet illeti elnök urat az évfordulói rendezvény létrehozásáért.
Szabó Ferenc elnök úr pedig maga és a mazsorett szekció nevében mondott köszönetet Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök asszonynak munkásságáért.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter