Ilyen, amikor fúvószenekarok találkoznak

02

Egész napos fúvószenekari fesztivállal ajándékozta meg a várost július 13-án az idén kilencven éves fennállását ünneplő Orosházi Fúvószenekar (OFZE). A csapat és vendégei jóvoltából reggeltől estig szólt a fúvós muzsika a zenekedvelők örömére, közben pedig a zenekarok közötti ismeretség is tovább mélyült, így bizonyára nem az utolsó ilyen eseménynek adott otthont Orosháza.

A nagyközönség hangulatát már kora délelőtt megalapozták a szervezők, hiszen 9 órakor térzenére ébredhettek az Árpád-kert környékének lakói, pontosabban a későn kelők. Zenekari berkekben persze előző este megkezdődött az „alapozás”, amiről annyit árultak el az érintettek, hogy jó hangulatú beszélgetéssel egybekötött ismerkedéssel teltek a pénteki nap utolsó órái.

A szombat délelőtti térzenét Kőszeg Város Fúvószenekara és a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar szolgáltatta. Tudásukkal, igényességükkel azonnal letették névjegyüket Orosháza asztalára. A program fél 12-kor a gyopárosi strandon folytatódott a Dunakeszi Koncertfúvósok jóvoltából hasonló színvonalon.

A szegediek a PMK színpadán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ekkor még mindenki abban a tudatban készült a délutáni fő attrakcióra, hogy a főtér biztosítja hozzá a helyszínt, az időjárás azonban egészen másként gondolta.
– Örülök, hogy a rossz idő ellenére is ilyen sokan összegyűltünk. Nyilván kint többen megnéztek volna bennünket, de egyik zenekar se felejtse el, hogy    nem az számít, hányan vagyunk. Húsz vagy negyven néző is ugyanazt a lelkesedést, alázatot érdemli, mint kétszáz – mondta Debreczeni Márk, az OFZE karnagya a hivatalos megnyitón, miután az eső bekergette a rendezvényt a Petőfi Művelődési Központ (PMK) színháztermébe.

Aki ott volt, tudja, hogy ezt minden résztvevő komolyan vette és legjobb tudása szerint játszott. Ebben az őket köszöntő Bojtor István alpolgármester egy pillanatig sem kételkedett, örömmel üdvözölte a zenekarokat Orosházán.
– Abban a városban, amely nagy fúvószenekari hagyományokkal rendelkezik. Az idén is ünnepelünk, mégpedig egy 90 éves évfordulót, amelynek a város támogatásával méltó keretet szerettünk volna adni. Így jött létre a fesztivál és láthatjuk vendégül a szegedi, a dunakeszi és a kőszegi fúvós kollégákat – fogalmazott.

A Dunakeszi Koncertfúvósok is bemutatkoztak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kovács Péter az Orosházi Fúvószenekari Egyesület elnöke megnyitójában felelevenítette az elmúlt 9 évtizedet, kiemelve, a zene ereje a nehézségek ellenére is mindig összetartotta a közösséget.
– A másik ilyen erő a barátság, amely sokszor túlmutat a zenekari kereteken is. Ennek tökéletes példája ez a fúvósfesztivál. Karnagyunk, Debreczeni Márk régi barátja a szegedi együttes karmestere, aminek köszönhetően tavaly a Napfény városában egy felejthetetlen fesztiválon vettünk részt, most pedig mi üdvözölhetjük körünkben őket – árulta el Kovács Péter.

Szintén a barátság hozta Orosházára a Dunakeszi Koncertfúvósókat, akiknek dobosa a OFZE pálkövei zenetáborának szállásadója. Innen már csak egy lépés volt, hogy ők is a PMK színpadán álljanak.
– Remek a vendéglátás, szuper a város, itt a színházteremben is jól szólnak a zenekarok és nagyszerű a hangulat. Örültünk a meghívásnak, mivel év közben jórészt otthoni koncertekre készül a zenekarunk, most viszont kiléphettünk ebből a keretből. Már a buszozás is egy csapaépítő élmény volt, emellett megismerhetünk más zenekarokat, ami minden együttes számára remek lehetőség, mi is kapva kaptunk az alkalmon – indokolta részvételüket Szilágyi Szabolcs Balázs, a dunakeszi csapat karnagya.

A kőszegiek sem maradtak adósak a jó hangulattal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kőszegiekkel egy évvel ezelőtt vált szorosabbá az OFZE kapcsolata, amikor a határmenti város hagyományos nemzetközi fúvózenekari találkozójának vendége volt.
– Együtt csináltuk végig tavaly szeptember végén azt a meglehetősen strapás két napot. Az orosháziak remekül érezték magukat nálunk, és meghívtak bennünket a 90. évfordulóra, így kerültünk ide – osztotta meg Szilágyi Miklós, Kőszeg Város Fúvószenekarának karnagya.

Műsorukat említve elmondta, hogy az elmúlt tíz évben az ő kísérletező kedvének is köszönhetően meglehetősen egyedi repertoárt építettek fel, többek között azt is kipróbálták, hogy Guns ’n Rosest lehet-e játszania egy fúvószenekarnak. Ennek az egyedi hangzásvilágnak egy kis szeletét tárták a közönség elé, amely szépen összegyűlt a koncertek alatt és minden zenekart nagy tapssal jutalmazott.

Forrás: https://oroscafe.hu/2019/07/14/oroshazi-fuvoszenekar-fuvoszenekari-talakozo-ofze-oroshaza/?fbclid=IwAR0xMEDGKg9M9On4ZzXTXTXlIfdfl6E7vwBGnC5inHxIEUqdu19IWhmqdLk

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter