Összefoglaló a 2020. évi Küldöttgyűlésről

szövetség_logo-1

A márciusi koronavírus járvány miatt a MAFUMASZ éves küldöttgyűlésére 2020. augusztus 3-án került sor a Gödöllői Művészetek Házában, melyen szép számmal megjelentek a tagszervezetek küldöttei. A napirendi pontokat Dr. Belcsák Róbert ügyvéd, a küldöttgyűlés levezető elnöke ismertette, melyek az alábbiak voltak:

 1. Tájékoztató az új, felvételt nyert tagszervezetekről és köszöntésük
  Szabó Ferenc elnök, Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök
 2. Beszámoló a 2019. évi szakmai tevékenységről és a 2020. évi tervekről
  Szabó Ferenc elnök, Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök
 3. Beszámoló a 2019. évi gazdálkodásról
  Szabó Ferenc elnök
 4. Az Ellenőrző Bizottság tájékoztatása a 2019. évi gazdálkodás és a közhasznúsági jelentés ellenőrzésének eredményéről
  Dr. Friedrich András az Ellenőrző Bizottság elnöke
 5. A 2020. évi munka-, feladat- és költségvetési terv beterjesztése
  Szabó Ferenc elnök
 6. Tisztviselők választása
 7. évi díjak átadása

Az új tagszervezeteket a fúvósszekció részéről előbb Szabó Ferenc elnök ismertette, aki elmondta, rengeteg megkereséssel fordulnak felé, ami eredménye lehet az eddigi elnökség munkájának és a szakmai fejlesztésnek, melyben a magyar fúvószenei értékek minél magasabb szintre kerülésére törekszenek.

Az új tagok a fúvószenei szekció részéről pedig:

 • Fricsay Fúvószenekar, Szeged, karnagy: Gyimothy Zoltán
 • Letenyei Fúvószenekar, karnagy: Friman Martin
 • Újfehértói Fúvószenekar, karnagy: Bóc Péter
 • Felsőtárkányi Fúvószenekar, karnagy: Szőnyi Gábor
 • Zalaegerszegi Fúvószenekar, karnagy: Vörös István János
 • Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar, karnagy: Szentek Alfonz Gergely
 • Tiszavasvári Városi Fúvószenekar: karnagy: Nagy Dániel

Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök asszony miután köszöntötte a megjelent küldötteket elmondta, hogy a mazsorett szekció felé is sok megkeresés érkezett, melyek jelentkezését és szervezetbe való belépését az elnökség támogatta és jóváhagyta.

Az új tagok a mazsorett szekció részéről:

 • Demecseri Mazsorett Együttes, oktatójuk: Kasselákné Zelenák Georgina, Hegedűs Erika
 • Tiszafüredi Mazsorettekért Egyesület, oktatójuk: Bán Melinda
 • Polgári Mazsorett és Táncegyüttes, oktatójuk: Török Judit
 • Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium Holdviola Mazsorettcsoportja, oktatójuk: Adamancskin Zita (háttérben a Kultúra Alapítvánnyal)

Az elnökség tagjai minden új belépőnek jó munkát és sok sikert kívánnak a szövetségben.

Szabó Ferenc elnök a következő napirendi pont ismertetése kapcsán elmondta, hogy jó visszatekinteni a mozgalmas, eseménydús előző évadra a fél éves kényszerpihenő után. Elnök úr köszönetet mondott mindenkinek, aki szervezeten belülről vagy kívülről segítik a MAFUMASZ munkáját. Beszámolt az elmúlt 5 évben történt változásokról, a tagszervezetek számának növekedéséről, hisz’ több mint 120 tagszervezete van már a szövetségnek. Néhány adat az elmúlt 5 évben történt változásokról a teljesség igénye nélkül: külhoni, magyar ajkú zenekarok egyre nagyobb létszámban történő beintegrálása a szövetségbe, minősítések színvonalának emelése, akkreditált továbbképzések szervezése, élő kapcsolat a karmesterekkel a régió felelősökön keresztül is, pályázati lehetőségek folyamatos és széles körű kihasználása, fesztiválok támogatása anyagilag is, valamint folyamatos kapcsolatépítés és szervezett munka. Szabó Ferenc kiemelte, hogy a fúvószene visszaemelkedett az országos médiába, mivel Elnökúr nyilatkozatai mellett több tagszervezet is megjelent a rádiókban és a közmédia csatornáin. Fontos lenne viszont, hogy a zenekarok minősíttessék magukat 5 évente, nem csak azért mert ez egy kiemelkedő pillanat a zenekarok életében, hanem hogy szakmailag tudják, éppen hol tartanak és merre menjenek tovább, hiszen „azért vagyunk, hogy segítsünk egymásnak”. A 2020-as évben a járványhelyzet miatt sajnos több rendezvény elmaradt és a hátralévő események megvalósulása sem teljesen biztos még. Ami megvalósulni látszik a balmazújvárosi továbbképzés szeptember utolsó hétvégéjén, a móri és a balatonfüredi Fúvószenekari Fesztivál október 3-án és 10-én, valamint egy tavaszról elmaradt minősítés november 17-én.

Dr. Tóthné Rozsályi Judit alelnök asszony elmondta, 2019 csodálatos év volt a mazsorett szekció életében. Elmondta, hogy október 12-én 25 éves jubileumi ülést tartottak, ahol együtt tudott ünnepelni oktató és oktatott. 13 országos mazsorett fesztivál került megrendezésre az elmúlt évben, többek közt sor került a 20. Mezőkövesdi Mazsorett és Fúvószenekari Fesztiválra melyen nagyon színvonalas előadásokat láthattak az érdeklődők. Jubileumi gálákban és minősítésekben sem volt hiány az előző évadban. A mazsorettoktatói tanfolyam zárására és új tanfolyam indítására is sor került 2019 folyamán. 2020 folyamán a tavaszra tervezett 7 fesztiválból csak 1 került megrendezésre, a továbbiak viszont az ismert körülmények miatt sajnos elmaradtak. Az ősz folyamán viszont több fesztivál és minősítés is megvalósulni látszik.

2020. július 5-re a MAFUMASZ országos karanténzáró rendezvényt szervezett „Újra Miénk a Tér!” címmel, ami felemelő pillanat volt a szövetség életében. Ekkor ugyanis a fúvószenekarok és mazsorett csoportok újra elfoglalták az ország terei, melyről egy „film” is készül a későbbiekben.

Pénzügyileg sikeres évet zárt ismét a szövetség, melyet Dr. Friedrich András az Ellenőrző Bizottság elnöke is megerősített. A következő évi működés pénzügyileg biztosított.

A beszámolók után következett a tisztviselők választása. Az elnökség 17 tagú, melyből 1 fő elnök, 2 fő alelnök, akik a következők:

 • Szabó Ferenc – elnök (Komárom, Győr, Tatabánya)
 • Tóthné Rozsályi Judit – alelnök, Mazsorett Szekció (Debrecen)
 • Futaki Renáta (Hajdúböszörmény)
 • Jónásné Bacsó Mónika (Debrecen)
 • Csikós Györgyné (Sárvár)
 • Kovácsné Bretus Éva (Eger)
 • Balogh-Tóth Zita (Hajdúnánás)
 • Cserpesné Buzási Beáta (Kapuvár)
 • Mózer György (Kiskőrös)
 • Ella Attila – alelnök, Fúvós Szekció (Gödöllő)
 • Bán László (Törökbálint)
 • Markovics Gábor (Tamási)
 • Krcsméri János (Tótkomlós)
 • Mihály Béla (Szentes)
 • Kiszler András (Dombóvár)
 • Szélesi Attila (Sárvár)
 • Bekker Gyula (Balmazújváros)

Ellenőrző Bizottság:

 • Friedrich András – elnök (Sopron)
 • Bognár Imre (Tiszaújváros, Mazsorett Szekció)
 • Szilágyi Miklós (Kőszeg, Fúvós Szekció)

A küldöttgyűlés zárásaként a 2019. évi díjak, elismerések átadása következett elsőként a Mazsorett Szekció díjaival. Dr. Tóthné Rozsályi Judit az Év Legjobb Fesztiválja cím díjazottjait köszöntötte. Ebben a kategóriában 3. helyezett lett a Hajdúböszörményi Mazsorett Együttes a XII. Országos Mazsorett Fesztivállal. 2. helyezett a Hevesi Mazsorett Együttes a II. Országos Mazsorett Fesztivállal, az 1. helyezett pedig a Hajdúdorogi Mazsorett Együttes a VII. Országos Mazsorett Fesztivál megrendezésével.

Az Év Legjobb Koreográfiái díjat három koreográfia és oktató érdemelte ki, Futaki Renáta, Kissné Szabó Beatrix és Jónásné Bacsó Mónika.

A 2019. évi Nívó Díjat a Mezőkövesdi Mazsorett Együttes kapta, oktatójuk Reich Lászlóné.

Végül az Ifjú Tehetség Díjak átadása következett, melyet 2019-ben Jónás Anna és Ládáné Tóth Zsuzsa érdemelte ki.

Szabó Ferenc elnök a Fúvós Szekció részéről Elismerő Díszoklevelek átadásával kezdte a sort. Elismerő Díszoklevélben részesült a Székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, Bakos György (Kőszeg Város Fúvószenekarának előző elnöke), Bokor Ferenc (Pécsi Vasutas Zenekar), Kókai Dóra valamint Dr. Belcsák Róbert.

Auth Henrik Díjban részesítette a Szövetség Kovács Zsoltot Szekszárdról. (Vele a későbbiekben egy Podcast epizódot is meghallgathatnak az Esztam Podcast adásai közt.) 

A 2019. évi Nívó Díjat a Fúvószenei Szekció részéről a Rétyi Kovács András Ifjúsági Koncert Fúvószenekar kapta.

Végezetül az Életmű Díj átadására került sor, melyet a Szövetség Dr. Friedrich András karnagynak adományozott több évtizedes zenekarvezetési és ifjúság nevelési munkájáért.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter