Pereces 110 Gálahangverseny

IMG_1497_Moment

2021. szeptember 9-én Gálahangversennyel Ünnepelte a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar fennállásának 110. évfordulóját. A koncerten, melyet Miskolcon, a Zenepalota Bartók Termében rendeztek meg, a közönség a zenekar zeneműíró pályázatára beérkezett műveket is most hallhatta először.

A Gálahangverseny műsora az elhangzás sorrendjében a következő volt:

  • Goldi Ferenc: Feketegyémántok Induló
  • Szilágyi Miklós: SzinkópereCX (ősbemutató)
  • Angela Ciampani: DoReMi Induló
  • Bán László: Adagio für Trompete, valamint 1532 Ponzichter Marsch (ősbemutatók)
  • Walter Farina: Pier-Paoéo Induló
  • Nagy Zsolt Gábor: Népdal-szvit (ősbemutató)
  • Roberto Villata: Semogo Induló
  • Sárvári József: A hegyi tündér tánca (ősbemutató)
  • Lorenzo Pusceddu: Nurse Induló
  • Ermanno Celotti: Mila Induló
A zeneszerzők (balról jobbra): Bán László, Nagy Zsolt Gábor, Sárvári József, Szilágyi Miklós
Szabó Ferenc a MAFUMASZ elnöke

A hangverseny végén a három tagból álló zsűri is megszólalt, elmesélték élményeiket benyomásaikat a zeneszerző versenyről.  A Zenekar nagy fába vágta fejszéjét, mely hiánypótló a maga nemében, mondta Szabó Ferenc a MAFUMASZ elnöke, aki maga is zeneművek bírálói közt volt és nagyon örült a megkeresésnek. Az új darabok születése a mi javunkat szolgálja, hiszen folyamatosan építeni és ápolni kell azt a fúvószenei kultúrát, amit a fúvós gyökereink adnak. Elmondta, hogy a zsűri is csak a koncerten hallhatta élőben a darabokat, addig csak a partitúrákat látták. Majd a következő szavakkal zárta beszédét: „Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki eljött és meghallgatta velünk együtt ezt a történelmi pillanatot.”

Kerek Gábor Közeledő, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti iskola igazgatója mikor felkérést kapott a zsűrizésre, elmondása szerint az egyik szeme sírt, a másik nevetett, mert már eldöntötte, milyen darabbal fog pályázni. A másik szeme aztért nevetett, mert így azt egy másik pályázatra be tudja majd nyújtani. Mikor meglátta a partitúrákat, azt vette észre, hogy azokról lerí a hozzáértés. Ez a feltételezés aztán be is igazolódott. Azt gondolja, hogy a szerzők, kiknek művei most megszólaltak példaként állíthatók mindenki elé, saját maga elé is, mert az est komponistái tudják, hogyan működik egy fúvószenekar. Nagyon örül, hogy megismerhette mind a négyüket, és ígéretet tett arra, hogy a „Pereces 120”-ra ő is új zeneművel érkezik.

Ács Gyula a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára a zenekarban is játszott basszusklarinéton, így ő „testközelből” találkozott a pályaművekkel. Ő is nagyon örült a kezdeményezésnek, értékelésében talán a legtöbb kulisszatitkot árulta el az egyes darabok értékéléséről.

A képen balról jobbra: Lendvai Péter karnagy, Kerek Gábor Közeledő, Bán László, Nagy Gábor Zsolt, Sárvári József, Ács Gyula, Szilágyi Miklós, és Szabó Ferenc a MAFUMASZ elnöke
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter