Elhunyt Csizmadia László a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar karnagya

Csizmadia László karnagy

Szomorúan tudatjuk mindenkivel, hogy Csizmadia László karnagy 2016. augusztus 20-án elhunyt.

Csizmadia László nevét a magyar fúvószenészek és kórusok világában országszerte ismerik, nemzedékeket tanított meg a klasszikus és magyar népzene szeretetére, az együtt muzsikálás örömére.

1943-ban született Mányon. Az általános iskola után esztergályosnak tanult, majd a Ganz Mávagban dolgozott. 21 évesen felvételizett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába, s a munka mellett érettségizett le. Az egri tanárképző főiskola következett történelem-ének szakon. 1970-től 1981-ig a bicskei általános iskolában és a Vajda János Gimnáziumban tanított ének-zenét és történelmet. 1970-től a bicskei zeneiskolában kezdett tanítani. Szinte berobbant a helyi zenei életbe, intésére alakultak, s arattak sikert kórusai. Az általános iskolások néhány év alatt a Magyar Rádióba kaptak meghívást. 1979-ben elvégezte a felsőfokú karnagyképzőt. 1981-től 2007-ig, nyugdíjazásáig a bicskei zeneiskolát igazgatta. 1985-ben elvégezte a fúvós zenekarvezető-képzőt is. 1987-ben a feloszlott fúvószenekart szervezte újjá, amely eddig több ízben érdemelte ki a fesztivál zenekari címet. 1993-ban előbb koncertzenekari, majd show kategóriában szerzett arany minősítést, amellyel elérte a fesztiválzenekari besorolást. 1996-ban megnyerték az első alkalommal megrendezett Magyar Történelmi Indulók Országos Versenyét a Budai Várban, melyet további két évben is a bicskei zenekar nyert el, ezzel véglegesen birtokukba került a vándorserleg.

A zenekar tagjai és az általa vezetett zeneiskola tanulói közül többen tovább tanultak zenei pályán, ma is aktívan zenélnek, vagy éppen tanárai a zeneiskolának.

1998-ban Zenepedagógiai és karnagyi munkájáért Németh László díjjal tüntették ki. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. 2012-ben elnyerte a Bicske város díszpolgára kitüntető címet.
csizmadia_laszlo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter