Születésnapi koncertet adott a 20 éves Martonvásári Fúvószenekar

A húszéves Martonvásári Fúvószenekar széles repertoárjából adott csaknem kétórás hangversenyt a kisváros ragyogó főterén álló Beethoven-Brunszvik Kulturális Központ színpadán. Nagyszabású zenei darabokkal bűvölték el a közönséget, szemmel láthatóan maguknak is örömet szerezve ezen az adventi estén. Pfiffer Zsuzsanna az ország egyetlen női fúvószenekari karmestere impulzív egyéniség és tehetséges szakember, nem csupán irányítja a zenekart, hanem együtt él és lélegzik velük, dirigensként humorát és lelkiségét megcsillogtatván!

Martonvásáron a 19. század végétől ismertek a zenekari előzmények, fúvósok muzsikáltak az ünnepeken, búcsún, farsangon, körmeneten, esküvőn, s gyakran a temetéseken – gépi zene híján, még az élőzene korában. A vasutas tagok a MÁV Szimfonikus Zenekarától kaptak-vettek hangszereket, a családok féltve őrzött kincse volt egy öreg trombita, klarinét, kürt, szaxofon. Tetszetős kis füzetet jelentetett meg az egyesület az évfordulóra, képekkel illusztrálva az előzményeket. Legújabbkori történetük a művészeti iskola megalakulásával kezdődött, 1995-től pedig Kovács Tamás irányításával újjáalakult a fúvószenekar. Tőle vette át Pfiffer Zsuzsanna, a szervezésben fáradhatatlan tanárnő, a kulturális központ vezetője hat esztendeje a karmesteri pálcát. Turnéztak Francia-, Német- és Lengyelországban, a testvértelepüléseken. A zenekarban a húsz esztendő alatt 160 muzsikus fordult meg, a teljes zenekar 57 tagú, a dobos kivételével kizárólag fúvósokból áll.

Szabó Tibor polgármester köszönetet mondott a közösségteremtő és kulturális missziót betöltő zenekarnak. Az ünnepi műsort Bártol Barna alapítótag, szárnykürtös vezette, a zenei betétek között felolvasta az összes volt és jelenlegi tag nevét. A Bártol családot képviseli a muzsikusok között Bártol Botond, a felesége, az egyesületi elnök Bártol Zsófia, s gyermekük, a két és fél éves Bártol Bánk, aki dobolt is a színpadon. Bártol Enikő lánytestvérük szintén tag, s számos martonvásári família hasonlóképpen képviseltetette magát az elmúlt százegynéhány évben a zenészek között.

A koncert a hagyományos magyar indulókkal indult, majd 20. századi kortárs film- és musical darabokkal varázsolták el a közönséget. A híres zenedarabokat Balázs Attila, az MH Tatai Helyőrségi zenekar vezetője hangszerelte fúvószenekari előadásra. Boccelli, Webber, Morricone klasszikussá lett dallamai csendültek fel, izzott a levegő az Operaház fantomja vagy a Chicago, s más hollywoodi szuperprodukciók közkedvelt filmbetétei hallatán. Frank Sinatra szerelmes duettjét Balázs Attila és Szilágyi Hajnalka adták elő, John Lennon Imagine dala több generációt megindított. Zárásként, stílszerűen Pfiffer Zsuzsanna énekelte el Máté Péter Azért vannak a jóbarátok című beszédes dalát kedves zenekara kíséretében, s a hálás közönség közreműködésével.

Zsohár Melinda

Forrás: http://feol.hu/kultura/szuletesnapi-koncertet-adott-a-20-eves-fuvoszenekar-1743290

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..