45 éves a CSIMI FÚVÓSZENEKARA

45 éves a CSIMI (Csenki Imre Alapfokú Művészeti Iskola – Püspökladány) Fúvószenekara

2017. október 28-án a Dorogi Márton Művelődési Központban ünnepelte a CSIMI fúvószenekar megalakulásának 45. évfordulóját. Együtt koncerteztek a színpadon a zenekar alapító tagjai, volt növendékei, jelenlegi kollégák és növendékek.

A 80 tagú zenekar káprázatos koncertet adott az elmúlt 40 év és a jelenlegi repertoárjából. Felcsendültek történelmi magyar indulók, latin zenék, örökzöld slágerek, filmzenék.

Együtt emlékeztek ezen az estén Lavotta Kamilláról, a zeneiskola volt igazgatójáról, Fejes Mártonról, Marci bácsiról, a zenekar alapítójáról, Balla Pista bácsiról, a zeneiskola volt fúvós tanáráról.

Találkoztak a régi barátok, jelen voltak a még ma is aktívan zenélő alapító tagok és szívesen vették kezükbe hangszereiket azok a volt tagok is, akiknek újra gyakorolniuk kellett, hogy felelevenítsék, mit is tanultak gyermekként a fúvószenekarban. Szeptember óta próbált az együttes a nagy napra, péntek esténként a szokásosnál is nagyobb volt a 6-os teremből kiszűrődő zenebona. Bizony szűknek bizonyult a zeneiskola legnagyobb terme.

Köszönet a zenészeknek a nagyszerű élményért, külön a messziről haza érkezőknek, a szülőknek a támogatásukért, a közönségnek a szűnni nem akaró tapsért, a rendezőknek a fáradhatatlan munkájukért!

Kiemelt köszönet „Szálkai Jánosnak, aki igazán karizmatikusan és megalkuvás nélkül állt a végrehajtás vezérzászlaja alá!”

Papp Lajos

VISSZATEKINTÉS:

1972-ben alakította meg Fejes Márton iskolánk fúvószenekarát PIF (Püspökladányi Ifjúsági Fúvószenekar) néven. Rendszeresen részt vettek a város és a régió kulturális életében és több éven keresztül képviselték városunkat a Debreceni Virágkarneválon.

1992-ben Smidróczki Zsolt vette át a zenekar vezetését. Követte a hagyományokat, majd 1997-ben fúvószenekari találkozót szervezett Püspökladányban. Ebben az évben megkezdődött az utánpótlás nevelés TÜCSÖK Zenekar néven Szálkai János vezetésével. Jelenleg a kis zenekar vezetője Gál András.

1998-tól a mai napig Szálkai János tanár úr vezetése alatt áll az együttes, 1990-ben felvették iskolánk névadójának a nevét, a CSIMI Fúvószenekara néven folytatták működésüket. Zenekarunk állandó résztvevője a városi ünnepségeknek, közreműködője a város intézményeinek kulturális programjaik megvalósításában, szereplői iskolánk hagyományos rendezvényeinek.

2004-ben és 2006-ban Regionális Fúvószenekari Találkozót szerveztek.

2006-ban Kisújszálláson Fúvószenekari Találkozón vettek részt, ahol közös karnagyuk révén a MELLOFON Fúvós Együttessel összevonva szerepeltek. Azóta is több rendezvényen együtt lépnek fel.

2005-2008-ig évente részt vettek az Abonyi Regionális Fúvószenekari Találkozón.

2007 januárjában Debrecenben szerepeltek a Megye Bálon, majd Budapesten a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon. Júniusban a MÉLIUSZ Juhász Péter Megyei Könyvtár avatója következett, majd augusztusban a FANTASY Tánc Show-val együttműködve sikerrel mutatkoztak be a Debreceni Virágkarneválon. 2007. október 23-án Pro Urbe díjat kaptak. Ebben az évben ünnepelte a zenekar megalakulásának 35 éves jubileumát.

2008-ban a zenekar részt vett az Országos Zenekari Verseny elődöntőjén Debrecenben. Október 25-én elkészült az együttes első nagylemeze. A Debreceni Virágkarnevál résztvevői voltak több éven át: 2008. 2010. 2012. 2014. különböző majorette csoportok együtteseivel.

2009. szintén jelentős év a zenekar számára, ugyanis március 21-én minősítő hangversenyen SHOW-„B” kategóriában ARANY minősítést kapott az összevont együttes. Augusztusban a 8. Szigetvári Fúvós-esztrádon nagy sikerrel szerepelt.

2014-ben az Országos Fúvószenekari Szövetség SHOW –„C” kategóriában ARANY fokozatra minősítette az együtteseket.

2015-ben, több év kihagyás után újból Regionális Fúvószenekari Találkozót szervezett a zenekar.

Nyaranta, minden évben csapatépítő jelleggel zenekari tábort szerveznek, mely emlékezetes, élmény dús, üde színfolt az együttes életében.

Találkozunk 2018. februárban a 20. jubileumi FARSHANG-i koncertünkön,

5 év múlva pedig az 50 éves évfordulón. Az estén a fiatal arcokat látván biztosan mondhatjuk, hogy lesz még gyümölcsöző folytatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..