A “Polgári Fúvószenekar 1895” (Székelykeresztúr) az első erdélyi tagja szövetségünknek

Köszöntjük szövetségünk első erdélyi tagját!

A zenekar rövid bemutatkozása:

A zenekar 1895 május 15-én alakult. A zenekar gondolata Lapina Antal képezdei diák és Nagy Ferenc helybéli lakosnak tulajdonítható. Nagy Ferenc 20 hangszer vásárlásával előlegezte meg a zenekart. A zenekar tagjai kivétel nélkül iparosok voltak. A csapat létszáma szinte évente változott, növekedett. Első karnagyuk Haricska István volt. Később földművesek és fiatalok is beléptek a zenekarba. Magánházakban próbáltak. Kiadásaikat saját bevételekből, pártoló tagok, civil és egyházi szervezetek adományaikból fedezték.

Az évek során karnagyok voltak: Haricska István, Hermann István, Horváth Lajos, Galgóczi István, Patzell Ottó, Réther János, Ungvári János, Szabó Kálmán, id. Kálmán Pál, Baksa Endre, Tatár Csaba, Borbély Csaba és jelenleg Nagy Levente.

A zenekar történetét, tevékenységét, sőt repertoárját mai napig pontosan vezetett jegyzőkönyv őrzi. A zenekar történetét Krisán József nyugalmazott pedagógus, kultúrigazgató, “100 éves a székelykeresztúri fúvószenekar” című munkájában illetve “Zagyi Ferenc: Székelykeresztúr kulturális krónikája” című könyvében, majd Krisán Csaba 2010-ben a zenekar fennállásának 115. éves évfordulója tiszteletére egy másfél órás filmben dolgozta fel.

Egykor, az alapszabályzatban így fogalmazták meg célkitűzéseiket:

“Önművelődés, a szív és az érzés nemesítése, a szellemi élet fejlesztése hazafias ünnepeken, közhelyeken való megjelenés, nemes irányban szórakoztató mulatságok rendezése által, a társadalmi élet emelése, a polgárság összetartozásának életben tartása.”

Amit 1897-ben lejegyeztek ahhoz tartották is magukat. Így a fúvósok Székelykeresztúr közéletének, ünnep és mindennapjainak is részesei. 1906-ban jelvényeket készíttettek, 1908-ban egyenruhát majd zenekari zászlót avattak. Többször is fiatalították a csapatot, karmestereket hívtak meg. Az első világháború idején leállt a működésük, de újraalakultak és Katalin napi meg tűzoltó bálokon, május elsejei és más ünnepségeken is zenéltek.

1945 után az új idők dalait is felvették a repertoárjukba. Járási és megyei hangversenyeken vettek részt, tartományi versenyeken kaptak díjakat. A tisztségviselőket (főleg a gyakori személycserék miatt) időnként újraválasztották. 1980-ban megyei pénzből vásároltak hangszereket, egyenruhát. Közben, 1981-ben Tatár Csaba zenetanár megalapította a gyermekzenekart. A következő évben felvették a “Kalász” nevet és az udvarhelyi zenekarral közös találkozót szerveztek.

1982-ben Krisán József, a művelődési ház akkori igazgatója 13 hangszert szerzett be és megkapták a felbomlott székelyszenterzsébeti zenekar hangszereit is valamint új zászlót készíttettek. Azóta megyei fúvóstalálkozókat tartanak a keresztúri sóskúton.

1990-től szerepléseik köre megnőtt. Kapcsolatokat alakíthattak ki új hazai és külföldi zenekarokkal. A térségben is több zenekari találkozóra hívják meg őket minden évben. A sok esetben Székelykeresztúr városát képviselő zenekar eseménynaptára általában fellépésekben gazdag.

2000-ben civil szervezetet hoztak létre amely a “Polgári Fúvószenekar 1895 Egyesület” nevet viseli, melynek elnöke Fodor S. Sándor tanár, tanfelügyelő lett, ki igencsak sokat tett azért, hogy a jogi státuszt kihasználva több anyagi lehetőséghez jusson a zenekar, mely természetesen a zenekar arculatát is jelentősen megváltoztatta (ruhatár lecserélése, próbaterem otthonosabbá tétele, stb).

A zenekar soraiban ma is olyan lelkes tagokat találhatunk mint: Kálmán Pál (1948-tól,13 éves kora óta tag), Firtos Lajos (1948 óta tag), Kovács József(1955 óta tag), Fodor Sándor(1962 óta tag).

2012.január 22-én, a Magyar Kultúra napján, “Közösségi díjjal” jutalmazták Udvarhelyszék kultúrájáért.

A zenekar karnagya 1983. szeptember 1-től Borbély Csaba lett, aki kerek három évtizedig volt a zenekar élén. Sajnos 2013 nyarán az egészségi állapota rohamosan romlani kezdett, ezért kénytelen volt helyettes karmestert kinevezni maga helyett. Így 2013. november 7-től Nagy Levente (aki ekkor másodéves hallgató a nagyváradi zeneegyetemen, de ugyanakkor zenekari tag is) lett a karmester. Ezzel egy időben a zenekar hatalmas fiatalításnak, arculat és hangzásváltásnak indult. Feljavíttatták a régi hangszereket, kicserélték a kottaállványokat, kottákat stb. 2014. május 19.-én jött a szomorú hír: elhunyt Borbély Csaba. A zenekari tagok egyöntetűen megszavazzák Nagy Levente ideiglenes karnagyot a zenekar élére, így 2014. májusa óta teljes körű karnagyként vezeti a zenekart.

Az első alig négy hónapban közel 10(!) fiatal lépett be a zenekarba és ez a szám a 2014-es év végéig megduplázódott, így a jelenleg nálunk tanulók száma elérte a húszat! Az év végén jegyzett tagság pedig negyvenre duzzadt! Örvendetes, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok körében a hangszertanulás iránt, melyet ugyanott sajátíthatnak el zeneszakos oktató kollégáik társaságában.

2015-ben 120(!) éves volt a zenekar! Minden rendezvényt ennek szellemében rendeztek meg. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a rendezvényeken érezze a közönség, hogy jubilál a zenekar. Az évszázados hagyomány kötelezi is a fúvósokat. A zenekar összetartó, szorgalmas közössége a városnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..