Kiemelt arany minősítést kapott a Kühne Koncert Fúvószenekar

3f711953ca1deee1bc856db0a0c6c954

Március 14-én került sor a zenekar hagyományos Tavaszi Hangversenyére. Ám az idei koncertre a szokottnál még egy kicsit jobban készültek a zenészek…

A Kühne Koncert Fúvószenekar, mint minden a Magyar Fúvószenei Szövetség-i tag, 5 évente méretteti meg magát a minősítési rendszer szabályainak megfelelően.

A minősítési rendszer célja, hogy a hazai és a határainkon kívüli magyar fúvószenekarok minősítésének értékelése közelítse, illetve a lehetőségek szerint essen egybe Európa többségi részén használatos minősítési rendszerekhez, és egyben őrizze meg a magyar minősítések hagyományos fő célkitűzéseit. Ezt figyelembe véve a zenekari minősítés lényege: a zenekar és karmesterének jelenlegi felkészültségi foka, fejlődésének iránya, a produkció zenei (művészi) színvonala. – olvasható a mafusz.hu oldalán.

Az est folyamán azonban nem csak egy, hanem egyszerre két minősítési kategóriában is „versenybe szállt” Hernádi Sándor csapata. A teltházas teremben így a koncert végéig érezhető volt a feszültség. A közönség egy emberként szorított a zenekarnak és folyamatos vastapssal bátorította őket.

Az este első részében a Koncert „B” kategória megmérettetéséé volt a főszerep. Az idei évben azzal az újítással, hogy kötelezően előírt művek listájából kellett összeállítani a repertoárt.

Ez azért sem könnyű feladat, mert olyan darabokat is el kell játszanunk, ami egyébként nem feltétlenül szerepel a mindennapi repertoárban – mondta Hernádi Sándor, a Kühne Koncert Fúvószenekar karnagya a koncert után adott interjúban.De a megmérettetés, a kihívás így is jelen kell, hogy legyen a zenekar életében, hiszen ez hozza a fejlődést! Januárban kezdtük a felkészülést a mai estére. Ez alatt az időszak alatt a zsűri elnöke, Szabó Ferenc – a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség elnöke, a Győri Symphonic Band karnagya – is ellátogatott egy próbánkra, ahol nagyon sok hasznos, felkészítő javaslatot kaptunk. Ebben voltak olyan újítások is, melyeket eddig nem alkalmaztunk, de igyekeztünk őket megvalósítani. Úgy gondolom, jól sikerült!”

Az est második felében pedig egy könnyedebb műfaj kapott helyet, hiszen a Szórakoztató (Show) kategória következett. Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy ez a megmérettetés szempontjából könnyebb feladat, bizony tévedhetnénk.

573813c6d12bf

A zsűri ugyanis mindkét kategóriában a következő szempontokat figyeli:
• Intonáció
• Dinamika, hangzás
• Ritmus, együttjátsszás, tempó megválasztása
• Karmester és zenekar együttműködése
• Műsorválasztás, stílus, előadásmód, összhangzás
A szakmai zsűri által adható összpontszám: 100, a zsűrizés technikáját, lefolyását a zsűri elnöke határozza meg.

Mindezek végeredményeként az estét ünnepléssel zárta a zenekar és a közönség egyaránt.

Koncert kategóriában ugyanis ARANY, Szórakoztató (Show) kategóriában pedig KIEMELT ARANY minősítéssel jutalmazta a zsűri a zenekar munkáját!

Gratulálunk!

– Nemes Claudia –

Forrás: http://www.infomovar.hu/

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter