Prágában zenélhetnek a győri hallgatók

Győri és szegedi egyetemi hallgatókból álló projektzenekar képviseli hazánkat a Fúvószenekari Világszövetség által szervezett, Prágában, július 8-12-ig tartó konferencián, ahol magyar kortárs zeneszerzők műveit mutatják be a jövő szakemberei.

A világ minden tájáról érkeznek zenekarok, kórusok arra a találkozóra, melyet idén Prágában tart a Fúvószenekari Világszövetség. Két magyar együttes lép fel a cseh fővárosban, az egyik a Győr Symphonic Band tagjaiból is álló projektzenekar. Ennek egyik alapítója és a kezdetektől karmestere Szabó Ferenc egyetemi tanár, aki felidézte, az 1998-ban alakult együttes a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, vagyis a „Győri Konzi”, valamint a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének hallgatóiból áll össze.

szimfonik_band_prba_gyr_zsinagga_04_mg

Szabó Ferenc

A 60-70 fős csapatban főként az egyetemisták játszanak, illetve vannak olyan volt hallgatók, akiket visszahoz a fúvószene szeretete, s már profi zenészként egészítik ki az együttest. Szabó Ferenc elmondta, a Győr Symphonic Bandet nemzetközi szinten is elismerik, Győrben azonban csak kevesen tudnak róluk, noha rendszeresen bemutatkoznak az Egyetemi Hangversenyteremben, vagyis a Zsinagógában. Az együttes fő feladatának tekinti a modern koncertfúvós zenei irodalom minél szélesebb körű bemutatását, népszerűsítését és a hallgatók felkészítését az igényes zenekari munkára” – mondta el Szabó Ferenc és hozzátette, generálják is az új darabok születését, hiszen több kortárs zeneszerzővel ápolnak termékeny kapcsolatot. Számos ősbemutatón, illetve lemezfelvételen vannak túl, a 2014-ben elkészült CD-jük anyaga pedig egy amerikai rézfúvós listán a klasszikus sorozatban nyertes lett.

A szakmai elismertséget mutatja a prágai meghívás is, amely által a győriek a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatóival kiegészülve mutatják be magyar kortárs zeneszerzők darabjait a nemzetközi porondon. A világesemény kapcsán dr. Csikota József, a csongrádi megyeszékhely egyetemének adjunktusa elmondta, óriási megtisztelteltetés, hogy ők, illetve a szegedi egyetem és a egy makói magánzeneiskola hallgatóiból összeállt projektzenekar képviselheti hazánkat. Mindkét csapatot együtt vezénylik Szabó Ferenccel, akivel közösen találták ki, hogy hozzák össze a hallgatókat a projektre. „A világ minden részéről érkeznek szakemberek, zenekarok, meg tudjuk mutatni, hogy Magyarországon az egyetemisták milyen szinten muzsikálnak, a zeneszerzők pedig milyen minőségi darabokat tudnak írni” – hangsúlyozta és hozzátette, a fiatalok egymástól is rengeteget tudnak tanulni a próbafolyamat során, a cseh bemutatkozás pedig újabb lehetőségeket hozhat számukra.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

Forrás: http://gyorplusz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..